...

Bologna Süreci Çalışmaları

AKTS UYGULAMA YÖNERGESİ
1
T.C.
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS/ECTS) UYGULAMA
YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Avrupa Birliğine üye ve aday ülkeler ile Türk cumhuriyetlerinin yükseköğretim kurumlarında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğrencilerinin hareketliliğini kolaylaştırmak, üniversitemizde aldıkları eğitimin diğer ülkelerde tanınırlığını sağlamak, uyumlu, şeffaf, rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir gelişmeyi sağlayan yükseköğretim ortamını oluşturmak, öğrenci merkezli ve iş yüküne dayalı eğitim modelinin uygulanabildiği Avrupa Yükseköğretim Alanı (EHEA- European Higher Education Area) oluşturmak için gerekli uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, öğrenci merkezli ve iş yüküne dayalı eğitim modelinin uygulanabilirliğini sağlamak amacı ile Bologna Süreci kapsamında, “Avrupa Kredi Transfer Sistemi, AKTS (Europan Credit Transfer System - ECTS)” ve her mezun öğrenciye ayrıca istenmesine gerek kalmadan verilmesi zorunlu olan Diploma Eki (Diploma Supplement) düzenlemeleri ile uyumlu olarak ön lisans, lisans, lisansüstü programların genel bilgilerini ve ders tanımlarını içeren bilgi paketinin hazırlanmasına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 18/07/2012 tarihli ve 28357 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından Erasmus+ Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı’nda belirlenen hükümlere dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede adı geçen;
a) AKTS Bilgi Paketi: Üniversiteler tarafından gerek merkezi düzeyde gerekse fakülte, bölümler ve programlar düzeyinde ilgili kişilerin katılımıyla ortaklaşa hazırlanan, öğrenci hareketliliğinden yararlanmak isteyen bir öğrencinin ihtiyaç duyabileceği bölüm ve programların tüm dersleri, derslerin içeriği, ders öğrenme çıktıları, derslerin işlenişi, AKTS kredileri ve diğer gerekli bilgileri içeren ve elektronik ortamda da ulaşılabilen bir bilgi paylaşım sistemini,
b) AKTS Kredisi: Öğrencinin eğitim ve öğretim programlarında yer alan her bir dersi başarı ile tamamlayabilmesi için gerekli iş yükünün (teorik dersler, uygulama, seminer, bireysel çalışma, sınavlar, ödevler, kütüphane çalışmaları, proje, stajlar, mezuniyet tezi vb.) tümünü ifade eden sayısal bir değeri,
2
c) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS/ECTS): Öğrencilerin yurt içinde ve yurt dışında aldıkları ve başarılı oldukları ders kredilerinin bir Yükseköğretim kurumundan diğerine transfer edilmeleri yoluyla tanınmayı sağlayan akademik denklik sistemini,
ç) BEK: Bologna Eşgüdüm Komisyonu’nu,
d) Birim Koordinatörü: Birim içerisindeki öğrenciler ve akademik personelle bağlantı kurmak için görevlendirilen öğretim elemanını,
e) Birim: Üniversiteye bağlı ilgili Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulunu,
f) Kurum Koordinatörü: AKTS/ECTS ilkelerine ve işleyişine karşı kurumun taahhütlerini yerine getirmekle görevli öğretim elemanını,
g) Öğrenci İş Yükü: Öğrencinin hedeflenen öğrenme kazanımlarına ulaşabilmek için dersle ilgili olarak yaptığı tüm pratik çalışmalar, seminerler, alan çalışmaları, bireysel çalışmalar, sınavlar, ders saati içinde ve ders saati dışındaki tüm çalışmaları,
ğ) Rektör: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü’nü,
h) Senato: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Senatosunu,
ı) Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesini,
i) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,
ifade eder.
AKTS Kurum Koordinatörünün Görevleri
MADDE 5- (1)
a) Üniversitede Rektör tarafından öğretim elemanları arasından 3 yıllık süre ile AKTS/ECTS Kurum koordinatörü görevlendirilir.
b) Kurum koordinatörü, AKTS/ECTS ilkelerine ve işleyişine karşı kurumun taahhütlerini yerine getirmesini sağlar.
c) AKTS Bilgi Paketini her yarıyıl başında kontrol eder ve sorunlu birimlerle iletişime geçerek sorunun giderilmesi için birimlere yardımcı olur.
ç) AKTS/ECTS’nin pratikte uygulanmasını kolaylaştırıcı önlemler alır.
d) Talep edildiğinde, birimlere AKTS/ECTS ilkeleri ve işleyişi ile AKTS Bilgi Paketinin hazırlanma süreçleri hakkında eğitim verir.
e) Öğrencileri AKTS/ECTS hakkında bilgilendirmeleri için birim koordinatörleriyle iş birliği yapar.
f) Akreditasyon süreçlerinde akredite olacak programlar için birimlere destek verir.
g) Kurum koordinatörü BEK başkanı ve üyeleri ile uyum içinde çalışır, gerektiğinde komisyondan evrak ve bilgi isteyebilir.
Birim Koordinatörünün Görevleri
MADDE 6- (1)
a) Birim koordinatörü, öğrencileri AKTS/ECTS ve AKTS Bilgi Paketi hakkında bilgilendirir.
b) Kurum koordinatörünün düzenlediği AKTS toplantılara katılarak toplantı sonuçlarını birimdeki öğretim elemanlarıyla paylaşır.
3
Bölüm Başkanının Görevleri
MADDE 7- (1)
a) AKTS otomasyon sisteminde program hakkındaki bilgileri eksiksiz (Türkçe-İngilizce) doldurur/günceller.
b) Her akademik yarıyıl başında AKTS otomasyon sisteminde yer alan dersleri ve Üniversite Bilgi Sisteminde yer alan dersleri kontrol ederek uyumlu hale getirir/günceller.
c) Her akademik yarıyıl başında AKTS otomasyon sisteminde yer alan her bir derse girecek öğretim elemanlarını atar.
Öğretim Elemanlarının Görevleri
MADDE 8- (1)
a) Her akademik yarıyıl başında görevlendirildiği dersler ile AKTS Otomasyon sisteminde üzerine atanan dersleri kontrol eder. Sorun varsa ilgili bölüm başkanını bilgilendirir. Bölüm başkanı düzeltmeleri yapar. Sorun yoksa AKTS Otomasyon sisteminde üzerine atanan derslerle ilgili bölümleri eksiksiz (Türkçe-İngilizce) doldurur.
b) Öğrencileri her yarıyıl başında AKTS formlarından haberdar eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Avrupa Kredi Transfer Sistemi Uygulama ve Kredilendirme Esasları
MADDE 9- (1)
a) Ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarda öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya yabancı uyruklu öğrencilerin akademik başarılarını belgelendirmek amacı ile düzenlenecek Ders Bilgi Paketi, Not Çizelgesi (Transkript) ve Diploma Eki’nde bu Yönerge hükümleri uygulanır.
b) AKTS/ECTS kredilendirmesinde yarıyıl esasına göre eğitim yapılan kurumların bir yarıyıllık eğitimi 30 (otuz) AKTS/ECTS kredisine eşdeğerdir.
c) Yaklaşık 30 (otuz) saatlik öğrenci çalışmasının karşılığı 1 (bir) AKTS/ECTS kredisidir.
ç) Bir dersin AKTS/ECTS kredisinin belirlenmesinde Ders Bilgi Paketi’nde tanımlanan öğrenim çıktılarını sağlamak üzere bir öğrencinin üstlenmesi gereken iş yükü göz önüne alınarak hesaplama yapılır.
d) Bir dersin hesaplama yolu ile bulunan AKTS/ECTS kredisi tam sayı olarak verilir.
e) Diploma programının hesaplanan AKTS/ECTS kredileri, ilgili birim kurulu kararı ile Üniversite Senatosunun onayına sunulur. Herhangi bir ön lisans veya lisans programı açılmadan AKTS/ECTS formları elektronik ortamda hazırlanır ve program açma dosyası ile birlikte Üniversite Öğrenci Daire Başkanlığına gönderilir. BEK’in onayına sunulur ve onaylanan dosyalar Senato’da görüşülür. Lisansüstü programlarda ise programın YÖK tarafından kabulünden sonra 1 (bir) ay içinde AKTS/ECTS formları AKTS/ECTS bilgi sistemine girilir.
f) Bir öğrencinin değişim programı kapsamında kurum dışından aldığı dersler, kendi kodları, adları ve AKTS/ECTS’leri ile not çizelgesinde gösterilir.
g) Yurt dışına gönderilen öğrenciler, gittikleri yarıyıl için kendi bölümünden/programından almaları gereken dersler yerine, gittikleri üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılırlar. Bu derslerin seçimi, öğrenci danışmanlarının bilgisi dâhilinde yapılarak bölümün/programın teklifi ve ilgili birimin yönetim kurulunun onayı ile kesinleşir.
4
MADDE 10- (1)
a) Üniversite, programlarına kabul ettiği öğrencilerin yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından aldıkları AKTS/ECTS kredilerini “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi” kapsamında tanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Hükümler
Hüküm Bulunmayan Hâller
MADDE 11- (1)Bu yönergede hüküm bulunmayan hâllerde, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından her akademik yıl için hazırlanan “Erasmus+ Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı”nda geçen hükümlere göre işlem yapılır.
Yürürlük
MADDE 12- (1)Bu yönerge, Senato tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13- (1) Bu yönerge, Rektör tarafından yürütülür.
Yönergenin Kabul Edildiği Senato Kararının;
TARİHİ
SAYISI
10 /12/ 2020
2020.35.167.